Gepost op

Wat zijn de stappen in je Persoonlijke Groei?

email-header

Eigenwaarde

Tot nu toe zijn dit de stappen die ik heb mogen doorlopen in mijn Persoonlijke Groei die ik een paar jaar terug ben aangegaan. Het begint met Eigenwaarde! En geloof me dit is een hardnekkige voor de meeste. Dit merk ik namelijk ook in mijn coachingsessies. Zit je in fase 2 of 3, dan krijg je nog regelmatig gedachtes die iets zeggen over je eigenwaarde. Het verschil is dat je er dan boven staat. Je weet dat je goed bent, dat je er mag zijn, dat je het kunt en dat je het mag gaan doen.

Wat is eigenwaarde? De liefde voor jezelf. Je mag jezelf op de 1e plek zetten, je mag voluit van jezelf houden, je mag jezelf mooi voelen, je mag voelen dat je hier bent met een reden en dat gaan volgen. Alles wat betreft jouw eigen onzekerheden over jouw zelf, zeggen iets over jouw eigenwaarde.

En dit komt omdat je zo bent opgegroeid, door je ouders, je leraren, je vrienden, de samenleving, enz. We leren al vroeg dat je moet samenspelen, je moet delen, je moet lief zijn voor anderen, je moet gehoorzamen, enz. Je mag dus niet gaan voor waar je voor staat, je mag niet houden wat van jou is, een ander is belangrijker dan jij en jouw stem komt onder de stem van de ander.

En hoe de mensen hun best hebben gedaan om dit jou aan te leren, zo mag jij je best doen om het af te gaan leren wanneer je volwassen bent.
Want je mag jezelf op de 1e plek zetten, je mag van jezelf houden, je mag houden wat van jou is, je mag het alleen doen en je mag doen wat je leuk vindt. Je hebt een keuze! En jij mag die beslissing hierin maken. Je mag je hart volgen. Het is jouw leven en je mag je mooiste leven, leven!

Jezelf laten zien en laten horen
Dan begin je langzaam te voelen wat je wil, waar je voor staat, wie jij bent, enz. Je hoeft je niks aan te trekken van de mening van een ander. Je mag doen wat jij wil en hoe jij het wilt. Er zijn altijd mensen die het beter weten, maar jij mag jouw gevoel gaan volgen. Jouw bron in jou weet alle antwoorden, jij mag jouw gevoel gaan volgen. Jouw gevoel is goed en past bij jou. De gedachtes, meningen en overtuigingen van een ander zijn niet van jou en hoef jij niet te volgen. Je laat het volledig los om door iedereen aardig gevonden te willen worden. Dat jij doet wat jij wil staat boven de mening van een ander.

Natuurlijk mag je luisteren naar een ander en mag je de adviezen opvolgen, als het voor jou goed voelt. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, dat is niet wat ik bedoel. Je mag doen wat jij wil en waar jij voor staat. En er zijn altijd mensen die in dit proces jou voor zijn en je mag naar hen kijken hoe zij het doen. Je mag van hun leren en de stappen gaan zetten die hier voor nodig zijn.

Dan mag jij jezelf meer gaan laten zien en meer gaan laten horen. Dit is ook de fase waar jij je nieuwe hobby’s krijgt, nieuwe mensen gaat ontmoeten, kansen krijgt op een nieuwe functie, je de knoop door hakt om voor jezelf te starten, je groei in je bedrijf, enz. Door dat jij gaat staan voor wie je bent, gaan mensen je zien en horen. Je weet nu wie je bent en komt ervoor uit. Hierdoor ga je ook dingen of mensen verliezen, maar dit verlies geeft je doorgang tot nieuwe mogelijkheden.

De personen die gewend zijn om zich anders voor te doen dan dat ze werkelijk zijn, gaan zich op den duur verliezen. Dit ga je merken door een burn-out, depressiviteit of andere lichamelijke klachten.

Liefde voor groei en meer
Dan komt het moment dat jij jezelf alles mag gaan gunnen. Overtuigingen als “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” of een onbewuste overtuiging als “mensen die rijk zijn, die weten niet wat belangrijk is in het leven” zorgen ervoor dat jij niet kan ontvangen wat tot jou toebehoort.
Je droomt misschien ook van die verre reizen met je gezin of dat huis met die grote leefkeuken. Dit zijn slechts voorbeelden van rijkdom, maar overvloed zit hem in alles wat tot je toe mag behoren. De functie voor jou, het bedrijf waar jij zo graag wil werken, of de prestatie die jij wil bereiken. Het is jou gegund, het is jouw leven, je mag ervan genieten en ervoor gaan. Je hoeft jezelf niet klein te houden, maar je mag je volledige potentie gaan benutten.

En telkens kom je hier nieuwe overtuigingen tegen, die jou stappen tegenhouden. Maar je kan ze allemaal aankijken en overwinnen. Je bezit zoveel meer kracht als waar je nu bewust van bent. En dit opent deuren, nieuwe kansen en mogelijkheden. Je durft ze te gaan openen, nemen en pakken. Je voelt zelfvertrouwen en wil het volledige in gang zetten om dingen te bereiken, omdat je voelt dat het voorbestemd is.

Lees jij nou enorm veel herkenning in dit verhaal en wil jij ook de regie van je leven weer in handen nemen? De schrijver worden van je eigen boek? Doe dan mee aan de masterclass 2018. En laat je je nou nog tegenhouden door de stemmetjes in je hoofd “is dat nou iets voor mij, ik heb het nou toch ook goed, ik kan het geld niet missen of wat denken anderen hiervan?” Weet dan dat jouw leven volgend jaar rond dit tijdstip enorm verandert is! Geluk, Genieten, Vertrouwen en Rust (in jouw hoofd)! Wat is dit jouw waard? Je gaat in waarde denken i.p.v. kosten, je gaat in vertrouwen leven i.p.v. angst.

Leef je mooiste leven!

masterclass-2018

 

Heb jij Puur-Gevoel op Facebook of Instagram al geliked?

Facebook Puur-Gevoel    Instagram Puur-Gevoel

 

43 gedachten over “Wat zijn de stappen in je Persoonlijke Groei?

 1. Hoi, wat een toeval (als dat al bestaat). Ongeveer 2jaar geleden heb ik voor mezelf gekozen en ben gestopt met werken voor een baas en ben ik ‘mijn eigen wijsheid’ volgen. Ik ben voor mezelf begonnen. Ik geloof nu weer in mijn eigenwaarde. Bedankt voor deze mooie blog.

  1. Dank voor je mooie woorden en succes met je Persoonlijke Groei.

 2. Goed geschreven, ik denk dat veel hier wel wat aan zullen hebben!

 3. Herken mezelf wel erg in je verhaal maar ga daar niet teveel op in met deze reactie. Goed dat je erover schrijft!!

  1. Jezelf laten zien en horen ;>)
   Dank je voor je reactie!

 4. Wat een goed stuk, dit ga ik aan ons mam laten lezen. Zei heeft hier ook moeite mee, mja wie niet deze dagen.. Ga dit zeker meenemen.

 5. Mooi gezegd. Ik ben zelf op een punt gekomen in mijn leven waarbij ik gewoon mezelf ben ook al bevalt het niet iedereen.

  1. Je creëert vanzelf mensen om je heen die (wel) bij je passen. Dank je voor je reactie!

 6. Wat een prachtig artikel! Het is altijd goed om er even aan herinnert te worden dat je jezelf alles mag gunnen en dat je jezelf niet klein hoeft te houden. Dankjewel!

  1. Graag gedaan, bedankt voor je mooie woorden.

 7. Wat een goede omschrijving, het is zeker belangrijk om van jezelf te houden en je eigen mening te kunnen en mogen geven

 8. Goed en duidelijk geschreven, hier hebben vast veel mensen wat aan!

 9. Mooie uiteenzetting! Ik herken me er niet meteen in, maar best zeker van dat andere mensen wel op een kantelpunt in hun leven staan waarbij ze belangrijke beslissingen (voor/over zichzelf) moeten nemen!

 10. Mooi geschreven en ik moet zeggen dat ik me er toch een beetje in herken

 11. Mooi volledig verhaal. Bij mij staakt het ook bij eigenwaarde. Dat terwijl ik drie dochters graag het goede voorbeeld zou geven

  1. Des te meer jij het voelt, des te meer jij het voorbeeld bent die je wilt zijn.

 12. Ik herken mezelf heel erg in deze tekst. Ikzelf ben momenteel volop bezig om alles op een “rijtje” te zetten in mijn hoofd.

  1. Dat zijn we geneigd te gaan doen, op een rijtje zetten in ons hoofd. Maar ons gevoel mag ons leiden naar wat jij wil. Luister meer naar je gevoel en doe het gewoon. Laat die stemmetjes in je hoofd maar door ratelen, uiteindelijk ben jij het meest gelukkig als je dicht bij jezelf blijft en dat is dicht bij je eigen gevoel. Je ratio (hoofd) wil je veiligheid bieden door geen stappen te zetten, maar dat maakt je uiteindelijk niet gelukkig.

 13. Ik merk dat ik weerstand voel als het gaat over voor jezelf kiezen. Het voelt al snel een beetje egocentrisch bij mij.

  1. Het is jouw leven en jouw leven is nu.

   Hoe meer jij jezelf op de 1e plek kan zetten, des te meer energie je hebt en des te meer je er kan zijn voor anderen.

   Het is juist heel goed om aan jezelf te denken, zodat je anderen nog beter kan helpen. Denk aan het zuurstofkapje in het vliegtuig.

   1. Ja, dat zuurstofkapje verhaal ken ik inderdaad wel. Dat is wel heel illustratief.

 14. Je eigen leven leiden vind ik wel heel goed!

 15. Hoeveel fases zijn er eigenlijk in totaal volgens jou?

  1. Oneindig, je bent nooit uit gegroeid.
   Bij elke nieuwe stap in je groei kom je weer terug bij Eigenwaarde, jezelf mogen laten zien/horen en jezelf iets gunnen.

 16. Wat een fijn artikel! Ik vind het altijd belangrijk hiermee bezig te zijn.

 17. We worden inderdaad geleerd om er voor anderen te zijn. Dit is natuurlijk heel goed. Maar als je het zelf goed voor elkaar hebt kun je er ook beter voor anderen zijn. Sinds ik met ondernemen ben begonnen heb ik pas echt meegemaakt wat persoonlijke groei is. Ik durf meer, omdat het moet!

 18. Wat een mooi artikel. Al blijven we natuurlijk altijd groeien met alles wat we doen 🙂

 19. Wat een moooie post, vooral omdat de boodschap heel positief is. Eigenwaarde en jezelf graag zien wordt vaak onderschat!

 20. Mooi omschreven!

  Ik heb het afgelopen jaar door een whiplash m’n prioriteiten moeten verleggen. Dat is hard werken…. Ik ga nu nog niet zeggen dat het het waard is, want zo voelt het (nog) niet.

 21. Mooi omschreven en denk dat velen hier tegen aan lopen. Moi verwoord en inderdaad; leef het mooiste leven!

  1. Dank je wel!

 22. Deze herstellende burn-outer kan dat alleen maar beamen. Mooie boodschap!

  1. Dank je. Je Burn-Out heeft je hopelijk ook een mooie, nieuwe ik gegeven.

 23. Mooi geschreven! Ik ben hier inderdaad de laatste tijd nog meer mee bezig en voel gewoon dat ik groei. Heerlijk! (En dat ik dit zeg, is ook alweer een stap!)

  1. Inderdaad, bloggen helpt mij daarom ook zo goed. Bewust zijn van wat ik schrijf. Succes met je Persoonlijke Groei.

 24. Heel mooi geschreven. Het raakt me.

  1. Dank je.

 25. Mooie tekst. Ik vind vooral eigenwaarde iets erg moeilijk. Enerzijds weet je wel dat je iets waard bent, maar opvoeding met overdreven bescheidenheid maakt het toch wel moeilijk soms om voor jezelf op te komen…

 26. Inderdaad heel mooi omschreven. En je hebt gelijk dat je telkens weer bij het begin uitkomt, alleen dan op een andere manier.

 27. wat een fijn stuk om te lezen om je dag mee te beginnen

 28. Dat is een mooi geschreven artikel. Ik heb lange tijd met een laag zelfbeeld gezeten en was heel onzeker, dit komt inderdaad door mijn verleden. De thuissituatie was alles behalve leefbaar en aangenaam, wat resulteerde in ik dat het contact verbroken heb met die mensen dat zichzelf mijn ouders noemen. Sinds die beslissing heb ik geleerd om voor mezelf op te komen en wat meer zelfzekerder te zijn.

  1. Heftig zeg. Het is een stap die je gezet hebt in je groeiproces. Als je wil kun je doorgaan, want je persoonlijke groei is eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *